Hot Pot je interaktívne jedlo, pri ktorom hostia sedia okolo hrnca s polievkou v strede stola s rôznymi surovinami – mäsom, morskými plodmi, zeleninou, tofu a škrobmi – na tenké plátky alebo malé kúsky na rýchle varenie. Do vriacej tekutiny si môžu pridať, čo majú radi. Potom môžu vybrať uvarené jedlá z hrnca pomocou drôtených naberačiek a ochutiť ich jednotlivými omáčkami.
Ingrediencie
- Polievkový základ (s vodou) alebo vývarom
Zeleniny (VYBERTE 1-2):
- Baby bok choy (dôkladne umyté)
- Kapusta napa (umytá, nakrájaná na 1-2 palcové kúsky)
- Choy sum (dôkladne umytá)
- Špenát (dôkladne umytý)
- Vrchy hrášku (dôkladne umyté)
- Žerucha (dôkladne umyté)
- AA Choy/Cai (umyté, orezané)
- Listy chryzantémy (umyté, orezané)
Ostatné zeleniny (VYBERTE 1-2)
- Koreň lotosu (nakrájané na polmesiačiky)
- Zemiaky (nakrájané na polmesiačiky)
- Sladký zemiak (nakrájané na polmesiačiky)
- Tekvica/kabocha tekvica (nakrájané na polmesiačiky)
- Reďkovka daikon (nakrájaná na kúsky)
- Paradajky (nakrájané na mesiačiky)
- Kukurica (celé klasy, nakrájané na kúsky)
- Zimný melón (nakrájané na kúsky)
HUBY (VYBERTE 1-2):
- Huby Enoki
- Kráľovské huby
- Huby Shiitake
- Hlivu ustricovú
- Huby Shimeji
- Judášove Ucho
MÄSO A MORSKÉ PLODY (VYBERTE 2-3):
- Hovädzie mäso
- Bravčové pliecko alebo karé (nakrájané na tenké plátky)
- Bravčový bôčik (nakrájaný na tenké plátky)
- Jahňacie pliecko alebo stehno (nakrájané na tenké plátky)
- Vykostené kuracie prsia alebo stehná (nakrájané na tenké plátky)
- Rybie filé
- Krevety
- Hrebenatky
- Kalamáre alebo sépie
- Hovädzie guličky
- Bravčové gule
- Rybie gule
- Zmiešané guličky z morských plodov
- Rybie koláčiky
- Rybie tofu
CESTOVINY (VYBERTE 1-2):
- Vermicelli z fazule mungo (namočte do teplej vody na 10 minút)
- Ryžové rezance (uvarte do predvarenia, opláchnite v studenej vode, sceďte)
- Tenké čerstvé biele rezance
- Čerstvé špenátové rezance
- Rezance Shirataki (pridajte priamo do vriaceho vývaru, varí sa za pár sekúnd)
- Ryžové koláčiky (najlepšie sú tenké ovály; varenie hrubých ryžových koláčikov na kórejský spôsob trvá príliš dlho)
- Mrazené knedle (menšie, tým lepšie, doba varenia 7-10 minút)
TOFU & FAZULE (VYBERTE 2-3)
- Fazuľové nite(AKA tyčinky sušeného fazuľového tvarohu; namočte do teplej vody na 3-4 hodiny, nakrájajte na 2-palcové kúsky)
- Sójové lupienky (ľavé celé alebo prekrojené na polovicu)
- Mrazené tofu (nakrájané na 1-palcové kúsky)
- Pevné tofu (nakrájané na 1-palcové kúsky)
- Plátky/koža čerstvého tofu
- Lisované tofu
OMÁČKY
- Čínska sezamová pasta alebo omáčka
- Arašidové maslo alebo arašidová omáčka
- Sójová omáčka
- Sha Cha omáčka
- Sezamový olej
- Olej z sečuánskej papriky
- Chili olej/omáčka
- Chili cesnaková omáčka
- Čínsky čierny ocot/ryžový ocot
- Biele korenie
- Mletý cesnak
- Nakrájaná cibuľa
- Nasekaný koriander
Postup
1. miestnite základ na vriacu polievku alebo vývar do širokého plytkého hrnca do stredu stola na prenosný elektrický horák.
2. Na stôl položte jednotlivé taniere surovín spolu s prísadami na omáčku.
3. Nechajte každého hosťa namiešať si vlastnú omáčku, kým sa hrniec polievky dostane do varu. Po varení začnite pridávať prísady do hrnca. Pred konzumáciou nezabudnite prevariť ingrediencie a po pridaní akéhokoľvek surového mäsa alebo morských plodov nechajte hrniec vrieť aspoň 30 sekúnd až 1 minútu.