Čas na prípravu 30 min. | Čas varenia 30 min | Porcie 8
Ingrediencie:
- 1.5 litra kurací vývar
- 1 ks väčšia mrkva
- 1 konzerva bambusové výhonky
- 1 hrsť sušené Judášove ucho
- 4 ks sušené huby shitake
- 1 balíček tofu
- 1 KL čerstvo nastrúhaný zázvor
- 1 KL nasekaná čili paprička
- 60 ml sójová omáčka
- 1 PL tmavá sójová omáčka (čínska)
- 60 ml ryžový ocot
- 1/4 KL biele korenie
- 1 KL čili pasta
- 2 ks vajce
- 3 PL kukuričný škrob
- 2 ks jarná cibuľka
MARINOVANÉ MÄSKO
- 200 g kuracie psia
- 1 KL sójová omáčka
- 1/2 KL ryžový ocot
- 1 štipka biele korenie
- 1/2 KL kukuričný škrob
POSTUP
1. Začneme tak že si huby (judášove ucho, shitake) namočíme vo vlažnej a necháme ich nasiaknuť zhruba 20 minút (prípadne postupujeme podľa návodu na obale). Potom ich scedíme, vytlačíme prebytočnú vodu a huby nakrájame na tenké prúžky.
2. Ďalej si pripravíme marinované mäsko. Prsia pokrájame na tenké rezančeky a v miske premiešame so sójovkou, octom, bielym korením a kukuričným škrobom. Takto marinované mäsko odložíme zatiaľ bokom.
3. V hrnci začneme ohrievať silný kurací vývar. Keď vývar pomaly začína bublať, postupne pridávame – zázvor, oba druhy húb, bambusové výhonky, na tenučké rezančeky nakrájanú mrkvu a čili papričku. Privedieme k varu, stiahneme plameň a necháme povariť cca 10 minút.
4. Potom pridáme marinované mäsko, premiešame a dochutíme sójovkou, octom, čili pastou, tmavou sójovkou (pre farbu) a bielym korením. Dobre premiešame a spolu varíme ďalších 5-6 minút.
5. Následne si v troche vody rozpustíme škrob a postupne (po troškách) ho prilievame do polievky a vždy dobre zamiešame. Kukuričný škrob polievku zahustí a dodá jej typickú gélovú konzistenciu.
6. Nad bublajúcou polievkou začneme pomaly prilievať vyšľahané vajíčka (pomaly, nie na jedno miesto – po celom povrchu). Nemiešame! Necháme ďalej bublať cca 10 sekúnd. Potom jemne premiešame vareškou a vajíčka vytvoria jemné rezančeky.
7. Nakoniec pridáme na rezance pokrájané tofu a necháme povariť už len minútku. Horúcu polievku servírujeme v miskách posypanú kolieskami jarnej cibuľky. Takto pripravená polievka je ešte chutnejšia ohriata na druhý deň.