Slovo „potsticker“ pochádza z čínskeho slova „wotip (鍋貼)“, čo doslovne znamená „palica na hrnce“. Vo všeobecnosti wotip označuje knedle vyprážané na panvici a toto je len jedna z tisícok druhov knedlí, ktoré sa nachádzajú v kuchyniach po celom svete. Dokonca len v čínskej kuchyni nájdete knedle so slanou alebo sladkou náplňou, pripravené všetkými možnými spôsobmi, ako je pečené, vyprážané, alebo dusené.
Čas prípravy: 40 min | Celkový čas: 70 min | 3 porcie
Ingrediencie
Cesto na pirôžky
275 g hladka múka
250 ml vriaca voda
Plnka
2 ks jarná cibuľka
2 velke listy cinska kapusta
1.25 cm cerstvy zazvor
250 g mlete bravcove maso
0,75 lyžice ustricovej omáčky
0,75 lyžice sójovej omáčky
0,75 lyžičky rybacej omáčky
0,75 lyžičky biele korenie
0,75 lyžice kuracieho bujónu v prášku
0,75 lyžičky cukru
0,75 lyžičky soli
2.3 lyžice kukuričného škrobu
1.5 polievková lyžica vody
0,75 lyžice sezamového oleja
Na konečnú prípravu:
2 PL olej
250 ml studena voda
maltový ocot alebo čínsky ocot
Postup:
Čiastočne zmrazte kurča (0,50 lb), aby ste ho ľahšie nakrájali na veľmi tenké plátky. Plátky preložíme a nakrájame na tenké pásiky. Otočte pásiky o 90 stupňov a nakrájajte kurča na malé kúsky. Odložte do veľkej misy.
Marináda
1. V malej miske zmiešame ustricovú omáčku, svetlu sójovú omáčku, rybaciu omáčku, biele korenie, kurací bujón v prášku, cukor, soľ, kukuričný škrob a voda.Po zmiešaný pridajte ku kurčaťu a miešajte, kým nebude kura úplne obalené.
Pripravte zeleninu Mletý zeler a kapustu vložte do stredne veľkej misy. Jednu minútu blanšírujte zeler a kapustu vriacou vodou, aby ste odstránili trávnatú chuť, vytlačte prebytočnú vodu. Zabezpečíte tak, že náplň nebude príliš mokrá. To by uľahčilo balenie. Nakrájajte zázvor rovnako ako kura. Zmiešajte zázvor, zeleninu a mäso vrátane sezamového oleja.
Balenie
2. Vložte obal do svojej nedominantnej ruky nepomúčenou stranou nahor. Do stredu obalu pridajte 2 ČL plnky. Natrite vodou pozdĺž okraja obalu.
Uchopte nezabalenú knedľu a zabaľte ju do polmesiaca. Začnite na jednej strane otvoru a preložte malé množstvá cesta na seba a vytvorte záhyb. Urobte päť záhybov s rovnakou vzdialenosťou od seba. Môžete si vybrať akýkoľvek štýl skladania. Najdôležitejšie je mať ho úplne utesnený, aby náplň nevytiekla.
3. Pirôžky uvaríte – upražíte. Na panvicu zohriate olej (najlepšie je použiť teflónovú panvicu, aby sa nelepili). Pirôžky uložíte na olej a nalejte vodu (použite toľko vody, aby siahala do polovíc nálepiek) do panvice, prikryte ju pokrievkou a varíte na stredne veľkom plameni 7 minút až pokiaľ sa nevyparí všetka voda. Plameň znížite na minimum alebo preložíte na najmenší horák a necháte dopiecť ešte asi 5 minút. Hotové servírujeme s čínskym octom, do ktorého pirôžky namáčate.